Żywienie kotów

Zasady prawidłowego karmienia kotów

Żywienie kotów dorosłych

Koty przeważnie karmimy odpowiednio do apetytu, najczęściej kilka razy dziennie, gdyż są bardziej wrażliwe na głodówkę niż psy.

Jeżeli kot spożywa karmę renomowanej firmy, nie powinniśmy się niepokoić – karmy te są pełnoporcjowe pod względem energetycznym i jakościowym.

Jeżeli podstawą diety kota jest pokarm świeży, należy go urozmaicać i odpowiednio uzupełniać związkami mineralnymi i witaminami.

Żywienie kociąt

Chociaż istnieje pogląd, że kocięta powinny pić mleko – nie jest on wcale uzasadniony.

Jeśli młode kocięta w wieku ok. 4 tygodni będą miały dostęp do karmy, kotki spróbują go zjeść. Kocięta potrzebują ok. cztery razy więcej energii w pokarmie niż koty dorosłe. Najlepiej początkowo wybrać zbilansowane karmy mięsne, wilgotne, drobno posiekane lub suche o odpowiedniej strukturze.

Kot w hotelu

Dla niektórych kociąt, suche pożywienie jest wyzwaniem i nie pomaga nawet rozdrobnienie i namoczenie, dlatego dla maluchów suche karmy (nawet specjalnie dla nich przeznaczone) mogą się okazać nieodpowiednie. W praktyce kocięta powinny otrzymywać karmę do woli, gdyż same dobrze regulują sobie jej pobieranie.

Żywienie kotek w ciąży

Przeważnie nie ma potrzeby specjalnego żywienia kotek w okresie ciąży, gdyż masa kotki w przeciwieństwie do suczek, zaczyna się zwiększać już od 1 tygodnia ciąży i jest równomierna przez cały okres ciąży aż do porodu.

Należy jednak pamiętać, aby dostarczać kotce więcej pożywienia, by mogła zaspokoić łaknienie. Dodatkowe potrzeby powinny być zaspokojone przez zbilansowaną dietę, nieważne czy gotową, czy ‘domową’.

Podczas laktacji zapotrzebowanie energetyczne kotki rośnie 3-4 razy w stosunku do normalnych potrzeb bytowych, dlatego w tym okresie kotki powinny być zachęcane do jedzenia częstszych posiłków. Można urozmaicić gotową karmę świeżymi produktami. Należy pamiętać, że podczas laktacji, rośnie zapotrzebowanie kotki nie tylko na pokarm, ale też na wodę.

Przyswajanie pokarmu roślinnego

Koty, tak jak psy należą do rzędu CARNIVORA – zwierząt posiadających uzębienie przygotowane do drapieżnego trybu życia.

Koty na ogół gorzej trawią pożywienie niż psy. Oba te gatunki nie są w stanie strawić składników ścian komórek roślinnych – włókna surowego i pokarmowego. Strawność pokarmu roślinnego może być zwiększona poprzez odpowiednią obróbkę surowca.

U kotów produkcja niektórych enzymów wytwarzanych u innych ssaków jest zmniejszona lub nie ma jej wcale, przez co organizm kotów nie potrafi syntetyzować niektórych ważnych składników biologicznych, jak np. witaminy A, kwasu arachinowego i tauryny. Niedobory tej ostatniej mogą być przyczyną kardiomiopatii rozstrzeniowej.

Należy pamiętać o tym, że niezależnie od rodzaju diety, kotu trzeba zapewnić stały dostęp do świeżej wody.